perjantai 10. elokuuta 2012

Me&I -purkit

Tässä sitä vinkkailemaani projektia eli peltipurkkien koristelua lautasliinoilla. Idea tuli Annukan aurinkoiset blogista täältä. Facebook-kirpparin kautta sain melkein ilmaiseksi hankittua noita äidinmaidonkorvikepurkkeja kansineen. Tässä vähän ohjeistusta näiden tekemiseen. En ole mikään pro, mutta nyt on tullut otettua kuvia vähän joka vaiheesta. Osa kuvista on 5v tytön ottamia.

Tästä se lähti
Superkätevä mieheni taikoi mulle tälläsen hienon telineen ihan ohimennen kun etsittiin maalia ja lakkaa autotallista.

Tarvikkeet:
Purkkeja (Äidinmaidonkorvikepurkit ovat käteviä, niissä ei ole teräviä reunoja ja niihin kuuluu kansi, mutta melkein mikä vaan muukin purkki käy. Samalla tekniikalla voi päällystää myös esim. vanerilaatikoita.)
Pohjamaali esim. otex
Väritön lakka (decoupage askarteluliikkeestä. Itse olen käyttänyt huonekalulakkaa)
Pensseleitä, teloja erikseen maalille ja lakalle
Haluamasi kuvaisia paperilautasliinoja
Sakset
Kankaanpala, vaahtomuovitöpötin tai vastaava. Minulla oli kertakäyttösiivousliinoja.


Purkit täytyy ensin pestä ja poistaa niistä mahdolliset paperietiketit ja muut ylimääräiset. Pesun jälkeen muista kuivata huolellisesti. 

 Sivele purkkiin pohjamaalia. Itse tykkään tehdä pienellä telalla, mutta otexia ei saa pestyä telasta pois. Siksi käytin pohjamaalin kanssa pensseliä. Anna pohjamaalin kuivua hyvin. Itse jätin purkit kuivumaan yön yli.
 Mittaa purkkia vasten lautasliinasta sopivan kokoinen pala. Kuvassa olevaa pienikuvioista lautasliinaa kannattaa käyttää isompana palana, itse päällystin koko purkin sillä. Jos haluaa päällystää purkin niin kannattaa leikata isompi pala kuin mitä tarvii. Ylimääräiset on helpompi leikata pois, mutta liian naftia palaa on hankala sovittaa paikalleen. Isompia kuvioita voi leikata irti ja käyttää erikseen, kuten omenapurkissa. Lautasliinasta irroitetaan se kerros missä kuva on. Joissakin lautasliinoissa on 2, joissakin 3 kerrosta yhteensä. Kannattaa olla tarkkana, että kaikki valkoiset kerrokset tulee poistettua.
 Sitten ohut, tasainen kerros lakka purkin pintaan.
 


Aseta kuva haluamaasi kohtaan purkissa. Jos päällystää koko purkin, kuvan laittaminen kannattaa aloittaa toisesta päädystä ja edetä pieni matka kerrallaan. Niin kauan kun lakka on märkää niin kuvaa saa varovasti myös irroitettua, suoristettua ja aseteltua paremmin.


Kun kiinnittämiseen kannattaa käyttää kangaspalaa, vaahtomuovitöpötintä tai muuta vastaavaa, jolla varovasti painelee kuvan lakkaan. Sormilla ei kannata painella, sillä lakkaa tihkuu ohuen paperikerroksen läpi. Minulla oli käytössä kertakäyttöinen siivousliina. Se näkyy tuossa kuvassa vähän huonosti, mutta sillä on hyvä töpötellä. On tarpeeksi pehmeä ja jos lakkaa tulee liikaa kuvan läpi, voi vaihtaa kuivan kohdan, ettei värit leviä.
Varsinkin isompien palojen kanssa kannattaa tässä vaiheessa olla kärsivällinen ja tarvittaessa varovasti irrottaa, siirtää ja suoristella kuvaa. Tässä se kärsivällisyys punnitaan.Kokonaan päällystetystä purkista leikataan ylimääräiset osat pois. Tästä kuvasta näkyy kuinka tuolta alareunasta kuva oli pidempi kuin purkki niin, että kuvan asettelussa oli vähän varaa.
Tuo käyttämäni huonekalulakka ainakin kuivaa tosi nopeasti kosketuskuivaksi, joten kun sain kaikki kolme purkkia päällystettyä, sain aloittaa uudelleen lakkauksen. Eli ohut kerros lakkaa kuvien päälle. Huonekalulakan kanssa täytyy välttää kolhuja vielä kaksi viikkoa, ennen kuin lakka on täysin kuivunut lopulliseen kovuuteen.
Sitten taas kuivumaan.Valmiista purkeista kelpaa sitten nauttia. Ihania tuli, vaikka itse sanonkin. Näistä kolmesta purkista vain yksi taitaa jäädä itselle. Eli ei muuta kuin lisää tekemään. Tehkää te muutkin.4 kommenttia:

 1. Hienoja purkkeja tuli! Nyt myymään niitä "sypyihin"! ;)

  VastaaPoista
 2. Wau, Upeat purkit olet tehnyt :)

  VastaaPoista
 3. Hei! Kiitos blogivierailusta ja linkistä tänne sun blogiin!!! Nämä purkit tosi kivoja, ja paljon muutakin ihanaa olet tehnyt! Patalaput oli hienoja!!

  VastaaPoista
 4. Hienoja ovat, hyvä idea :)

  VastaaPoista